Ranní nevolnost může v těhotenství pěkně potrápit. Obzvláště pokud to nezůstane jen u ranní nevolnosti, ale přejde to ve zvracení, které se stupňuje a nepřestává. Nastávající maminka je tak bez síly a je vyčerpaná. Kde se tato nevolnost a zvracení bere?
Existuje mnoho teorií o tom, co způsobuje ranní nevolnost. Jedna z nich zahrnuje zvýšené hladiny hormonů jako je estrogen a progesteron. Během těhotenství se totiž hladiny estrogenů mohou zvýšit až stonásobně. Tuto teorii však nelze brát moc vážně. Studie totiž neprokazují konzistentní důkazy o rozdílech v hladinách estrogenů mezi těhotnými ženami, které zažívají nevolnost, a těmi, které ne. Nicméně problém může být spíše s tím, že ženy, které zažívají ranní nevolnost, postrádají enzymatické mechanismy pro čištění hormonů.
Dále se mluví o zvýšené hladině progesteronu, který uvolňuje svaly v děloze. A podle teorie ohledně zvýšené hladiny hormonů, uvolňuje progesteron i žaludek a střeva, což vede k nadmíře žaludeční kyseliny a refluxu.
Nevolnost v těhotenství jako ochrana před toxiny
Současná teorie o ranní nevolnosti si myslí, že se jedná o vyvinutou vlastnost, která chrání plod před toxiny požitými matkou. Zastánci této teorie tvrdí, že mnoho rostlin obsahuje chemické toxiny. Dospělí lidé, stejně jako ostatní zvířata, mají obranyschopnost proti toxinům rostlin.
U plodu však nejsou tyto obranyschopnosti dosud vyvinuty a dokonce i malé dávky rostlinných toxinů, které mají na dospělé zanedbatelné účinky, mohou být pro embryo škodlivé nebo smrtící.
Podle této teorie, nevolnost a zvracení se objeví, když jsou ženy vystaveny vůni nebo chuti potravin, které pravděpodobně obsahují toxiny škodlivé pro plod, i když mohou být neškodné pro matku. Tato úvaha vedla k názoru, že ranní nevolnost je funkční adaptace a ne patologie.
Úskalí teorie toxinů spočívá v tom, že potraviny, u nichž je nejpravděpodobnější, že vyvolávají nevolnost, jsou živočišné tučné produkty, nikoliv rostlinné potraviny.
Tohle zjištění vedlo k revizím původního předpokladu. Takže nyní podle teorie toxinů ranní nevolnost chrání těhotnou ženu před špatným masem, které pravděpodobně nese patogenní organismy, a navíc toxiny z rostlinných potravin.
Jiný pohled na nevolnost v těhotenství
Zatímco ranní nevolnost se vyskytuje v rozvinutém světě, zdá se, že je vzácná nebo neexistující mezi skutečně primitivními národy. Takže můžeme pouze předpokládat, že ranní nevolnost není přirozenou reakcí na těhotenství. A v žádném případě by dlouhodobá nevolnost, která způsobuje, že je stravování obtížné, neměla být považována za normální.
Jedním z racionálnějších vysvětlení pro nevolnost v těhotenství je nedostatek žluči. Žluč (potřebná pro trávení tuků) si totiž tělo vyrábí z cholesterolu. Stejně jako si z cholesterolu vyrábí pohlavní hormony. Pokud tedy žena v těhotenství nemá k dispozici dostatek cholesterolu pro výrobu hormonů a žluče, tak bude vyrábět jen to nejdůležitější. V tomhle případě to budou hlavně hormony.
Přirozeně tak vznikne nedostatek cholesterolu pro produkci žluče. Proto by tak v této situaci pojídání potravin obsahujících tuk mohlo způsobit i nevolnost. A vtipné je, že právě kvalitní tuky jsou zdrojem potřebného cholesterolu a poskytují dostatek kvalitních živin pro těhotnou ženu i dítě.
Jak tedy na nevolnost a zvracení?
Základem je vyhnout se nízké hladině cukru v krvi. Toho dosáhneme, když budeme jíst dostatečně často, aby se předešlo prázdnému žaludku. Na stálou hladinu cukru v krvi mají opět velice pozitivní vliv kvalitní tuky. Jenže pokud máte nedostatek cholesterolu, tak můžete být z počátku trošku v začarovaném kruhu.
Pokud tedy tuky v potravě ze začátku způsobují pocity nevolnosti, tak je potřeba podpořit trávení. Můžete si tedy po jídle vzít švédské hořké kapky. Dále je vhodné potraviny, které obsahují tuk, jíst s fermentovanými potravinami. Ty totiž díky přirozenému obsahu probiotických látek opět pomáhají s trávením. Pokud člověk není zvyklý jíst fermentované potraviny, tak zkuste alespoň jídlo pokapat čerstvou citrónovou šťávou.
Dále lze mezi jídly popíjet masokostní vývary s přidaným kokosovým mlékem. Čerstvý zázvor může být taktéž přidán do masokostních vývarů nebo jednoduše do horké vody. Připravíte si tak zázvorový čaj.
Ovoce často ženy trpící nevolností snáší. Proto zvolte banány. Jsou skvělým zdrojem vitamínu B6, který bývá u žen trpících těžkou ranní nevolností obvykle velmi nízký. Dlouhá a prudká ranní nevolnost totiž může být známkou pyrolurie. Je to stav vyžadující abnormálně vysoké hladiny vitamínu B6 a zinku. Dalším vhodným zdrojem tohoto vitamínu jsou játra. Večer, když je vám lépe, si tak můžete dopřát kvalitní játrové paté, které vás třeba zachrání před další ranní nevolností.
Pokud moc zvracíte a nejste schopna jíst, tak je důležité, aby se zabránilo dehydrataci. V tom vám pomůže perlivá voda s vymačkanou citrónovou šťávou + plus štědrá špetka soli. Již zmíněné masokostní vývary také fungují jako dobré rehydrátory.
Zdroj: The Nourishing Traditions Book of Baby & Child Care; od Sally Fallon Morell a Thomas S. Cowan.